Mensenhandel en (jeugd)prostitutie

Als je slachtoffer bent van mensenhandel worden jouw rechten geschonden. Uitbuiting is de kern van mensenhandel. Mensenhandel kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld economische uitbuiting in de agrarische sector, uitbuiting in de seksindustrie, gedwongen bedelarij, onder dwang criminele activiteiten uitvoeren. Mensenhandel is anders dan huiselijk geweld, omdat het zich buiten het gezin afspeelt.

Een vorm van mensenhandel is gedwongen prostitutie. Als je jonger dan 18 bent mag je niet in de prostitutie werken. Toch zijn er jongens en meisjes die dit doen. Niemand mag jou dwingen om in de prostitutie te werken. Maar het gebeurt vaker dan je denkt. Het komt ook voor dat je er zelf voor gekozen hebt maar niet meer achter je keuze staat.

Zelf zorgen dat je situatie verandert is vaak te moeilijk. Misschien schaam je je. Misschien ben je bang voor je pooier. Als jongere word je vaak geronseld door iemand die zich in eerste instantie heeft voorgedaan als een vriend en jou langzaam heeft geïsoleerd van je vrienden en familie. Of je durft als jongen niets te zeggen vanwege het taboe rondom homoseksualiteit.

Dit kun je doen

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Heb je te maken met mensenhandel of jeugdprostitutie? Blijf er niet mee rondlopen.

Dit kun je als volwassene doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten.

Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie. Op de website van jouw gemeente vind je meer informatie over hulpverleners in jouw buurt.

Je kunt ook praten met lotgenoten, mannen, vrouwen en kinderen die hetzelfde meemaken als jij. Of je kunt zelf naar goede hulp zoeken. Tips vind je bij Hulp zoeken en verder lezen.

Dit kun je als kind doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten, dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Als je je zorgen maakt om iemand anders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen. En als je een professional bent, volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Praat met de personen om wie het gaat

Praten met personen over wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer van mensenhandel of een jeugdprostituee zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Als er wel sprake is van mensenhandel, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Neem contact op met Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het gaat om mensenhandel kan Veilig Thuis je snel in contact brengen met het expertisecentrum Mensenhandel of andere deskundigen, die je verder kunnen helpen.

Directe nood? Neem contact op met de politie

Bel in geval van nood altijd direct 112.