Complexe scheidingen

Als partners gaan scheiden, is dat een ingrijpende gebeurtenis in het leven van alle gezinsleden. Voor ouders, maar zeer zeker ook voor kinderen. Meestal lukt het ouders om hun kinderen goed op te vangen. Kinderen kunnen echter in de knel komen als er felle ruzies zijn tussen de ouders. Ook kunnen zij onderdeel gemaakt worden van de strijd tussen de ouders. We noemen het een complexe scheiding als de ouders door blijvende ernstige ruzies het belang en welzijn van hun kinderen uit het oog verliezen.

De gevolgen zijn groot

Als ouders scheiden is dat altijd pijnlijk, maar soms komen daar ook nog veel conflicten en geweld bij. Als een scheiding zo heftig verloopt, zijn de gevolgen voor de kinderen ernstiger en kan dat voor die kinderen problemen opleveren als stress, loyaliteitsconflicten, het niet meer willen zien van een van de ouders of het op te jonge leeftijd de rol van volwassene op zich nemen.

Als je te maken hebt met een complexe scheiding ben je kwetsbaar

Als je kind bent van ouders met heftige ruzie

Je ouders gaan scheiden en hebben veel ruzie. Hun onderlinge strijd gaat bijvoorbeeld over de verdeling van de spullen, over geld of over waar jij moet gaan wonen. Ze vinden het dan moeilijk om te bedenken wat goed is voor jou.
Je hebt al verdriet hebt en dan denk je misschien ook nog dat je partij moet kiezen. Of je hebt last van schuldgevoelens. Jullie gezin verandert en het is nog niet duidelijk hoe het er uit zal gaan zien. Voor jou is het belangrijk dat het snel duidelijk wordt en dat je ouders rekening houden met jou.

Maar als je ouders je betrekken of inzetten bij hun onderlinge strijd, kan dat ervoor zorgen dat je je onveilig voelt en je vertrouwen in je ouders verliest.

Als je als ouder door een heftige scheiding gaat

Een scheiding is een erg belastende ervaring, zowel voor jou als volwassene als voor je kind(eren). Dat is niet alleen vanwege de scheiding op zich, maar ook omdat er van alles verandert: (netwerk-)relaties, je woonsituatie en /of je besteedbaar inkomen. Net als bij veel andere traumatische ervaringen gaat er flink wat tijd overheen, voor beide ouders zich met de nieuwe situatie hebben verzoend. Het is als het ware een rouwproces, met de fasen van die daarbij horen: ontkenning, verwijt en berusting. Vaak zitten de partners dan ook nog in verschillende fasen. Ook dit kan zorgen voor onrust tussen ex-partners/ouders.

Dit kun je doen

Denk je dat een echtscheiding een complexe scheiding wordt? Blijf er niet mee rondlopen.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Dit kun je als kind doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten, dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon, kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar school of de huisarts.

Ook op www.villapinedo.nl vind je veel nuttige info.

Dit kun je als ouder doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie. Tips vind je bij Hulp zoeken en verder lezen.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Als je je zorgen maakt om een kind of zijn/haar opvoeders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. En als je een professional bent, volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Praat met de personen om wie het gaat

Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van een complexe scheiding, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Neem contact op met Veilig Thuis

Als je belt met Veilig Thuis krijg je een medewerker aan de telefoon die naar je verhaal luistert. Je kunt je zorgen delen en vragen stellen. De medewerker zet samen met jou alles op een rij, beantwoordt je vragen en geeft advies. Samen bedenken jullie wat er het beste kan gebeuren.
Als je belt voor advies hoef je niet te vertellen om wie het gaat. Ook kun je anoniem je verhaal doen en om advies vragen.

Soms is de situatie zo ernstig dat je een melding wilt of moet doen. Ook dan bespreek je je zorgen met de medewerker van Veilig Thuis. Veilig Thuis bekijkt met degene(n) om wie het gaat, wat er aan de hand is en wat er eventueel nodig is om het veilig te maken.

Twijfel je? Bel dan voor advies.
Want anders gebeurt er niets!

Directe nood? Neem contact op met de politie

Bel in geval van nood altijd direct 112.