Complexe scheidingen

Als partners gaan scheiden, is dat een ingrijpende gebeurtenis in het leven van alle gezinsleden. Voor ouders, maar zeer zeker ook voor kinderen. Meestal lukt het ouders om hun kinderen goed op te vangen. In een aantal gevallen lukt dat de ouders niet. Dan is het een complexe scheiding.

De gevolgen zijn groot

Als je te maken hebt met een complexe scheiding ben je kwetsbaar

Kinderen

je ouders gaan scheiden en hebben veel ruzie. Hun onderlinge  strijd gaat bijvoorbeeld over de verdeling van de spullen, alimentatie en waar jij moet gaan wonen. Ze vinden het dan moeilijk om te bedenken wat goed is voor jou. Behalve dat je verdriet hebt, denk je misschien dat je partij moet trekken of heb je last van schuldgevoelens. Jullie gezin verandert en het is nog niet duidelijk hoe het er uit zal gaan zien. Voor jou is het belangrijk dat het snel duidelijk wordt en dat je ouders rekening houden met jou. Maar als je ouders je betrekken of inzetten bij hun onderlinge strijd, dan kan dat ervoor zorgen dat je je onveilig voelt en je vertrouwen in je ouders verliest.

Ouders

Net als voor kinderen is een scheiding ook voor de betrokken volwassenen meestal een erg belastende ervaring; niet alleen de scheiding als zodanig, maar ook veranderende (netwerk-)relaties, de vaak noodzakelijke verhuizingen en veranderingen in besteedbaar inkomen. Net als bij veel andere traumatische ervaringen gaat er flink wat tijd overheen, voor beide ouders zich met de nieuwe situatie hebben verzoend. Niet zelden verloopt die periode als een rouwproces, met fasen van die daarbij horen: ‘ontkenning’, ‘verwijt’ en ‘berusting’. Vaak zitten de partners dan ook nog in verschillende fasen. Ook dit kan zorgen voor onrust tussen ex-partners/ouders.

Dit kun je doen

Denk je dat een echtscheiding een complexe scheiding wordt? Blijf er niet mee rondlopen.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Dit kun je als kind doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Als je het niet aandurft om met een volwassene te praten, dan kun je misschien praten met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon, kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar school of de huisarts.

Ook op www.villapinedo.nl vind je veel nuttige info.

Dit kun je als ouder doen

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Als je eenmaal die eerste stap hebt gezet zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Behalve jouw verhaal vertellen aan deze persoon kun je ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie. Tips vind je bij Hulp zoeken en verder lezen.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders

Als je je zorgen maakt om een kind of zijn/haar opvoeders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. En als je een professional bent, volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Praat met de personen om wie het gaat

Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van een complexe scheiding, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Neem contact op met Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. Deze medewerker beantwoordt vragen en geeft advies. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is en welke hulp dan het beste is.

Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp nodig is. In dat geval gaat Veilig Thuis deze hulp organiseren. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is en moet dat eerst uitgezocht worden. Dat doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat. Maar lukt dat niet, dan kan Veilig Thuis ook onderzoek doen zonder dat de betrokkenen het daarmee eens zijn, als dat voor de veiligheid van kinderen of volwassenen nodig is.

Twijfel je? Bel dan voor advies.
Want anders gebeurt er niets!

Directe nood? Neem contact op met de politie

Bel in geval van nood altijd direct 112.