Ik maak me zorgen over iemand. Dit kan ik doen.

Je maakt je zorgen over iemands thuissituatie, waar (mogelijk) sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. Vaak gaat het om problemen die al langer bestaan en die ze niet zonder hulp van anderen kunnen oplossen. Het kan ook gaan om vermoedens: je denkt dat mensen of kinderen niet veilig zijn, maar je weet het niet zeker.
Misschien vind je het lastig om te bedenken wat je kunt doen. Bij Veilig Thuis kun je terecht voor advies of voor het doen van een melding.

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Als je je zorgen maakt om de veiligheid van een kind, een volwassene of een oudere in jouw omgeving is het belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten. Ben jij dat?

 

Dit kun je doen

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

Bij Over geweld is veel informatie te vinden over verschillende vormen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dit kan je helpen om jouw zorgen te beoordelen.

Praat met de personen om wie het gaat

Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan iemand die te maken heeft met geweld (of zelf geweld gebruikt) zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Het kan zo zijn dat je zorgen niet terecht zijn. Toch is het goed om daar achter te komen. Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Signalen

Wil je meer weten over signalen? Op deze website vind je per leeftijdsgroep een overzicht aan van signalen die kúnnen wijzen op huiselijk geweld: signalenkaart.nl/

Neem contact op met Veilig Thuis

BEL 0800 – 2000

Bij Veilig Thuis kun je terecht als  je je zorgen maakt over een kind, volwassene of gezin. Vaak gaat het om problemen die al langer bestaan en die je niet zonder hulp van anderen kunt oplossen. Het kan ook gaan om vermoedens: je denkt dat mensen of kinderen niet veilig zijn, maar je weet het niet zeker.

Veilig Thuis is er voor iedereen; voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Voor als je in je eigen thuissituatie te maken hebt met geweld, als je vermoedt dat het bij iemand anders gebeurt of als je zelf geweld gebruikt. Het kan gaan om allerlei vormen van geweld.

Ook als je twijfelt

Iedereen kan bellen of chatten met Veilig Thuis; kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Je kunt vragen stellen en je zorgen delen. Of je nu zelf te maken hebt met geweld of je zorgen maakt om iemand anders. Of je nu een vermoeden hebt of het zeker weet.

Wat gebeurt er als je belt voor advies?

Als je belt met Veilig Thuis krijg je een medewerker aan de telefoon die naar je verhaal luistert. Je kunt je zorgen delen en vragen stellen. De medewerker zet samen met jou alles op een rij, beantwoordt je vragen en geeft advies. Samen bedenken jullie wat er het beste kan gebeuren.
Als je belt voor advies hoef je niet te vertellen om wie het gaat. Ook kun je anoniem je verhaal doen en om advies vragen.

Wat gebeurt er als je een melding doet?

Soms is de situatie zo ernstig dat je een melding wilt of moet doen. Ook dan bespreek je je zorgen met de medewerker van Veilig Thuis. Veilig Thuis bekijkt met degene(n) om wie het gaat, wat er aan de hand is en wat er eventueel nodig is om het veilig te maken. Als het nodig is komt Veilig Thuis direct in actie.
Als je een melding doet, moet Veilig Thuis wel weten wie je bent. Als het echt nodig is kunnen we afspreken dat we dit niet vertellen tegen de personen over wie je een melding doet. We bespreken dan wel met jou wat dat voor de betrokkenen betekent. Het is immers voor de personen over wie jij meldt erg vervelend als wij hun niet kunnen vertellen wie zich zorgen over hen maakt.

Als wij een melding binnenkrijgen verzamelen wij informatie over de situatie, onder andere door contact op te nemen met de directbetrokkenen. Een enkele keer is een onderzoek nodig om meer informatie te krijgen.

Wat is nodig?

Vaak is advies genoeg. Soms is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Veilig Thuis werkt nauw samen met lokale instellingen en hulpverleners.

Directe nood? Neem contact op met de politie

Directe nood? Neem contact op met de politie.
Bel in geval van nood altijd direct 112.